Best i Rogaland – nest best i landet

Best i Rogaland – nest best i landet

-Ingen skal slå oss i år heller! Iallfall ikke i Rogaland. 5-7.klasse på Utsira skole er klar for ny TV-aksjon til høsten.

Tekst og bilder av Jorunn B. Eia

Det er Bokn kommune de frykter mest. På landsbasis har de forstått at Svalbard er uslåelig. -TV-aksjonen er kjempekjekk. Vi selger lodd, jobber i butikk, lager kunst, har salgsmarked og masse mer, forteller Amanda, Ida Sofie, Tore og Aisosa. Lista er lang over aktiviteter. Og alle er med.

-Faktisk så gir vi leker til salgsmarkedet og kjøper de tilbake igjen, forteller gjengen som går i 5-7. klasse på Utsira skole som har totalt 25 elever.

Den lille kommunen med kun 196 innbyggere har vært øverst på innsamlingslisten siden Dronning Sonja åpnet den første TV-aksjonen på Utsira i 1974. Og der ønsker de fortsatt å være. På TV-aksjonsdagen er nesten alle i kommunen tilstede. –Det er spennende, lærerikt og gøy, er elevene enige om. -Vi var veldig redde for Bokn kommune i fjor. Vi leste på forhånd at kommunen ga så mange penger at vi trodde de skulle vinne. Men de klarte det ikke! Det er vi veldig stolte av.

Utsira - én time og et kvarter rett vest ut i havet fra kai i Haugesund, i stiv kuling og heftige dønninger. –Legg dere ned på benkene, hvis det blir for ille, sier billettøren til de fem passasjerene om bord. Hver mandag, onsdag, torsdag og fredag er det fire avganger til Utsira, de andre dagene er det to.

FOTO: Jorunn B. Eia

På Utsira står ordfører Marte Eide Klovning og tar i mot. –Velkommen til Utsira! Vi tar først møte i biblioteket, så besøker vi skolen, sier hun. Kommunehuset ligger en kort biltur lenger nord på øya. Like bak kommunehuset ligger skolen og barnehagen i et bygg kalt Sirakompasset. Bygget ble åpnet av fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa 4. februar 2011. Der er det 10-årig skole, barnehage, voksenopplæring, SFO og kulturskole. Utenfor skoletiden brukes bygget som kulturhus med scene og amfi der det er kino en gang i måneden.